Avsnitt 4 – Ägglossningsrubbning och PCOS

För att bli gravid behövs ägglossning och mens. En orsak till ofrivillig barnlöshet kan vara att kvinnan har någon form av ägglossningsrubbning. Den vanligaste orsaken till just ägglossningsrubbningar är PCOS.

I detta avsnitt går vi igenom menscykeln, ägglossningstest, orsaker till ägglossningsrubbningar samt behandlingar och åtgärder för att öka chanserna att bi gravid för par med en ägglossningsproblematik.

11 reaktion på “Avsnitt 4 – Ägglossningsrubbning och PCOS

 1. Sandra

  Hej

  Är en kvinna på 26 år och fick i januari i år veta att jag antagligen har pco. Har aldrig haft regelbunden mens, varken innan eller efter p-piller, det går ca 2-3 månader emellan varje gång. Gynekologen såg att mina äggstockar ser ut som hos en har pco. Har ingen direkt övervikt heller, väger ca 70 kg är 171 cm lång. Känner inte när jag har ägglossning och får inga direkta förvarningar innan mensen kommer. Så har det alltid varit. Slutade med piller i maj 2013 och fick första mensen i augusti och sen i december.
  Men vi får ändå vänta till i maj för att söka hjälp. Burkar man få vänta även om man har pco?

  Med vänliga hälsningar

  Sandra

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Sandra.

   Tack för frågan. Jag vet inte inte var du bor och vilken tillgång du har till en gynekolog. Mitt förslag är att du tar upp dina funderingar med henne/honom så kanske ni kan fä hjälp tidigare.

   MVH Carolina Tristen

   Svara
   1. Sandra

    Vi bor i Skåne. Jag inte haft någon kontakt med gynekologer då jag inte kännt eller haft behov av det tidigare. När jag märkte att mensen inte kom så ringde jag till gyn och berättade om mitt problem men så fort jag nämnde att vi önskade att bli gravid så fick jag svaret att jag skulle återkomma när det hade gått ett år. Och när jag nämnde hur långt det gick mellan mina peroider och att det alltid hade varit så sa de att om jag inte hade haft mens på 6 månade skulle jag höra av mig.
    Fick ringa 3-4 gånger för att få tiden jag fick i januari. Och det var då jag fick reda på att jag antagligen ha pco. Hon gav mig provera att ta ifall det går mer än 3 månader mellan mina perioder och sa att om vi inte blivit gravida till maj så ska jag höra av mig igen.

    Svara
 2. Carina

  Hej!
  Jag had pco och vi har barn via provrör.
  Vi fick gå den vanliga ivf- vägen. Utredning o stå i kö!

  Lycka till!

  Svara
 3. Fia

  Hej! Jag är 28 år i höst sambon 40, efter 1 års försök men konstig mens osv sökte vi hjälp, fick då reda på att jag har pco. Har bra äggreserv, fina ägg enligt min läkare. Men sambons prov visade lite mindre i antalet och att spermierna va slöa. Vi har nu ätit 7 kurer pergotime sen april 2013. Blev gravid på spontan Äl aug 2013, men upptäckte ett MA i oct. Sen dess har vi inte lyckats. Och läkaren vill inte skicka någon remiss till ivf förens vi försökt i 6 månader. Är de så de går till, fast man har problem? ? Jag är psykiskt nedbruten av alla försök med pergotime. Vi har snart hållit på i 2 år sammanlagt.

  Sen undrar jag med om ni kommer ta upp hur man gör när det är fel på både man å kvinna? Jag har fått lite info av min läkare och frågar man något så får man inga ordentliga svar.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej

   Förstår att ni är ledsna och frustrerade. Lyssna vidare så kommer förhoppningsvis fler svar på era funderingar.

   Lycka till
   Carolina

   Svara
  2. emma

   Hej!!
   Jag är i exakt samma situation som du! Har aldrig blivit gravid iofs men ätit 6 kurer. Trippelkurer utan resultat :-( hur går det för er nu??

   Svara
 4. Mia

  Är PCO/PCO-S precis samma sak?
  Eller vad är skillnaden i mellan dom?
  Jag har fått veta att jag har PCO.
  Och när jag fick veta att jag hade de så hade jag jätte oregelbunden men men nu har jag 32dagar.
  Är min PCO borta nu?
  Och kan jag bli gravid utan hjälp?
  Mvh Mia

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Om du lyssnar på vårt avsnitt om PCO/PCOs så hoppas jag att du får svar. Många som säger att de har PCO har PCOs- det blir lätt förvirrande. PCO betyder egentligen enbart polycystiska ovarier vilket man kan ha utan att ha PCOs – vilket är polycystiskt ovarialsyndrom

   Carolina

   Svara
 5. Frida

  Hej. Under förra året hade jag mens ca 3-4ggr och i slutet av året hade vi försökt bli gravida i över ett år och kontaktade därför en gynekolog som jag träffade i december. Hon gjorde en undersökning med vaginalt ultraljud och såg att jag hade pco. Jag är överviktig och har verkligen försökt att gå ner i vikt men jag klarar helt enkelt inte av att komma ner i vikt mer än dom 10kg som jag redan hade gått ner när jag träffade gynekologen. Hon tog inga andra prover och frågade ingenting mer än om min sambo har barn sedan tidigare vilket han inte har. Hon skrev ut metformin och provera utan att berätta vad något av dom va för något trots att jag frågade, de står på förpackningen fick jag till svar. Sen jag va där har jag fått mens naturligt utan hjälp av provera vilket jag berättade för min gyn vid ett telefonsamtal förra månaden. Va bra då kan ni försöka själva ca 10 månader så får vi se om de tar sig sa hon och sen va de inge mer med de samtalet som tog ganska exakt 4minuter! Borde inte jag ha fått tagit nå prover för att se om jag har pcos? Eller kan hon veta att de bara är pco efter att ha gjort vul? Och är de rätt att jag måste försöka 10månader till innan jag får hjälp? Jag vill ju åtminstone veta att jag har ägglossning naturligt nu istället för att försöka 10 månader och vara orolig för att jag fortfarande inte har ägglossning. Om inte annat så skulle ju hoppet och lusten komma tillbaka om dom såg att jag har egen ägglossning. Förutom äggblåsorna och övervikt är den ända symtom jag har mer är att jag tappar mycket hår.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej

   Förstår att du har många funderingar vilket jag hör skapar oro för dig. Kanske kan du boka en ny tid hos din läkare och berätta om dem så kanske du kan få stöd. När det gäller vikten kan det vara en idé att, exempelvis via husläkaren, få komma till en dietist.

   Lycka till!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>